Apple reinvents CO2 accounting

September 28, 2009

 

*******Social Action’s blog entry at VIP bloggers in Børsen 29/9 2009*******

 

I sidste uge fremlagde Apple deres længe ventede CO2-regnskab.

De havde længe holdt det for dem selv, men pga. pres fra blandt andet Greenpeace offentliggjorde Apple den 24. september deres CO2-aftryk for første gang.

Men Apple gør jo ingen ting, uden at genopfindelse er en del af bestræbelserne.

Så modsat deres konkurrenter, Dell og HP, er Appels CO2 regnskab langt mere relevant og nyskabende.

I stedet for, som konkurrenterne, at offentliggøre virksomhedens fremstillingsrelaterede CO2 aftryk – dét det kræver at producere en computer – inkluderer Apple den CO2 udledning, produktet vil skabe i forbrugernes hænder.

Og regnskabet viser at forbrugernes brug af Apples produkter skaber et større CO2 aftryk end hvad det kræver Apple at producere produkterne.

Ikke alene er det en god historie for Apple (som dermed kun fremstår som del-ansvarlige for deres CO2 udslip – ’Du, kære forbruger, har så sandelig også et ansvar’, synes det at fremstå); det er også fantastisk nyskabende for fremtidens CO2 regnskaber.

Selvfølgelig skal forbrugeres brug af produkter og tilhørende CO2 aftryk inkluderes i det overordnede CO2 regnskab.

Det er jo ikke virksomhedens skyld at de producerer gode produkter, som folk vælger at købe. På samme måde – med omvendt fortegn – er det lige så meget op til forbrugeren som producenten at benytte produktet, således at det skaber mindst mulig CO2 udslip. I klimaets navn; det er en fælles indsats.

Selvfølgelig har virksomheden et kæmpeansvar for at lave produkter der bruger lidt energi. Og dét burde være et område som virksomheder som Bang & Olufsen, Louis Poulsen og Grundfos i Danmark arbejder voldsomt på i disse år.

Men forbrugernes brug af produkter – deres vaner og adfærd omkring produktet – må også indtænkes for at få den maksimale CO2-nedsættelse realiseret.

Virksomheder og forbrugere (eller produkter og deres forbrugere) må tænkes ind i hinanden, og folks brug af produkterne må afdækkes og indtænkes i virksomheders grønne innovationsinitiativer, for at skabe den grønne, brugerdrevne fremtid vi har brug for.

Dét kunne i sidste ende skabe mere loyale forbrugere, der virkelig respekterer det produkt de benytter i deres dagligdag.